Lichtplan

by - december 06, 2017

Niet alleen in de kersttijd, maar ook in de andere seizoenen is het het licht dat ons wakker en in leven houdt. Licht als bron van het bestaan; door veel dichters is het licht bezongen. Zoals in de woorden van Huub Oosterhuis: ‘Licht, kind in mij, schijn uit mijn ogen.’ Licht als contrast, als tegenhanger van de duisternis. Van de donkere dagen die altijd vooraf gaan aan het feest van het licht, het Kerstfeest.

Nu is het bijzondere aan licht in een donkere tijd, dat je het meestal zelf moet aandoen, of aansteken. Het vraagt dus iets van jezelf: kom je in actie om het licht te verspreiden? Kom je ’s avonds thuis in een donker huis, dan is het eerste wat je doet het licht zoeken.
Wie wel eens een nieuw huis heeft ingericht, is vast de vraag naar een ‘lichtplan’ tegengekomen. Verkopers van warenhuizen beweren dan ook niet voor niets dat een inrichting pas af is, als het lichtplan klopt. Met de vaak bijbehorende kostbare lampen. Ook in de nieuwbouw van het ziekenhuis waar ik werk is een dergelijk lichtplan opgesteld.
Zodat je als je op deze nieuwe afdelingen verblijft, zowel ’s nachts als overdag de juiste hoeveelheid licht krijgt.
Een lichtplan voor je huis zal wel een onmisbaar plan zijn; een lichtplan voor je innerlijk huis is des te belangrijker. Eens in de zoveel tijd, mensen doen dat bij voorkeur rond 31 december, laten we ons licht schijnen op wat is geweest. En een enkele dappere ziel durft dan ook de schaduwen te benoemen. We zetten de schijnwerper op wat onaf was, en maken nieuwe plannen voor wat komen gaat.
Licht heeft nog een bijzondere eigenschap: als je naar het licht kijkt, vorm je zelf de schaduw voor hetgeen wat achter je is. Oftewel: het licht kan niet zonder het donker, je kunt niet vooruit kijken zonder rekening te houden met je verleden. Dus willen we deze donkere dagen het licht voor ons laten werken: laten we dan dapper genoeg zijn om ook naar de donkere kanten te kijken. In de hoop dat het Lichtfeest zijn stralen vast vooruit werpt.

You May Also Like

0 reacties