9 tips om van je workshop een succes te maken

by - december 18, 2017
1. Denk in beelden! We weten inmiddels allemaal wel dat beelden blijven hangen en alle goedbedachte doorwrochte teksten vergaan als sneeuw in juni. Onthoudt: alles zal zwichten en verwaaien wat op het beeld niet is geijkt. (vrij naar Huub O.)  Meteen al aan de slag? Dan heb ik een handig lijstje voor je van sites die gratis en rechtenvrije beelden in overvloed hebben.

2. Doe de drieslag. Alles wat een stelling is, heeft een tegenstelling nodig. En een gulden middenweg. Bijvoorbeeld: kies je voor het thema licht, zet al antithese (goed geraden:) donker neer maar vergeet vooral de schaduw niet.

3. Begin je presentatie/workshop/event met een verhaal. Of een anekdote. Maar vermijd ten allen tijde de door predikanten nog wel eens gemaakte opmerking: 'iemand vertelde mij laatst....'(dan gaan de toehoorders terug in de tijd en vragen zich de hele preek lang af of zij het misschien waren die...of misschien toch hun buurvrouw...). Wat wel? Val midden in het verhaal. Als je begint met een gedicht of dichtregel, noem niet de titel. Of de schrijver. Echt geinteresseerden komen na afloop wel even vragen naar je vondst.

4. Muziek! Zoek en je vindt ongetwijfeld op youtube een pracht van een lied dat qua tekst alles doet voor je presentatie. Zet het bij aanvang zachtjes op en aan het eind, liefst natuurlijk als karaoke-versie. Heeft het team meteen een lijflied. Bij Blof is het altijd raak (als je de dichterlijkheid doorkomt), maar goede ouwe Stef Bos is ook niet mis.

5. Poëzie doet alles mooier klinken. Voor inspiratie kijk je even op de Poezie Leestafel. Bega niet de fout de regels af te drukken en te verspreiden, er rust natuurlijk copyright op. Wel kun je enkele regels pakken en het dan als citaat laten gelden. Mijn lievelingsregel: Op een dag. Maar misschien ook nooit (de rest lees je maar zelf verder, van Toon Tellegen die buiten zijn befaamde fabels de meest rake gedichten schreef).

6. Humor is de smeerolie. Zelfs voor de zwaargewichtige serieuzen onder ons. Zo maakte ik laatst kennis met een nieuwe arts. Althans, ik kende zijn naam nog niet en de patiënt met wie ik sprak was erg over hem te spreken. Dokter Vogel. Vraag maar niet verder hoe dat gesprek verliep...

7. 'Kill your darlings'. Voor je het weet lijkt je verhaal wel heel erg op dat van vorig jaar. Of op dat stuk van 30 jaar terug. Stokpaardjes, vermijd ze. Verpak ze zelfs niet in een ander jasje want je komt jezelf tegen. Galopperend en wel.

8. Neem iemand in gedachten... Deze tip ken je ongetwijfeld. Bedenk tijdens het maken van je presentatie wie er in je gehoor zal zitten. Dus verzin geen persoon bij wie jij je veilig en vertrouwd voelt en die altijd zal zeggen: knap hoor. Wees realistisch: jouw gehoor vindt nog even helemaal niets van jou. Maar wil na afloop wel je de hand schudden en zeggen: knap hoor. Dus bereid je voor op het ergste. Valt het altijd mee.

9. Maak opsommingen, lijstjes met hooguit drie punten. Ten eerste, ten tweede, ten derde. Verdwaal niet in je tekst, mensen hebben het geheugen van een goudvis als het op luisteren aankomt. En nu ben ik al bij 9. Aan het werk!


You May Also Like

0 reacties