4 schrijftips voor je artikel over zingeving

by - december 18, 2017

Hoe je ook schrijft
(ik heb een collega die met rustig ritueel de dop van zijn vulpen schroeft en vervolgens op gelinieerd papier de mooiste gedachten ordent), die witte ondergrond van je (Word)pagina mag je niet te lang aanstaren. Zelf begin ik altijd met een omgekeerde volgorde: het doel, de conclusie, de anekdotes en dan pas de titel en als laatste... de eerste zin.
De eerste zin van een toespraak schijnt altijd de moeilijkste te zijn.
[en dus was ze blij dat ze die alvast had gehad, zei Nobelprijswinnaar Wyslawa Szymborska bij de uitreiking van die prijs voor haar poëtisch oevre].
 Van veel auteurs is bekend dat ze menen met die eerste zin het boek dat volgt te kunnen maken of breken. Let er maar eens op: als je bij de eerste zin gegrepen wordt, als die de juiste sfeer schept of vragen oproept, dan krijgt de rest vaak ook je volle aandacht.
Nu sta je waarschijnlijk niet op het punt een boek te schrijven (en indien wel: ik wens je veel inspiratie!), maar is welke opdracht dan ook een vraag om een goed schrijfproces.
Hierbij wil ik je graag op weg helpen met deze voor mij bewezen goed werkende schrijftips:

  1. Denk vrij. Brainstorm met jezelf al je associaties met dit thema.  Brainstorm langs deze lijnen: - verhalen  - films/beelden  - gebeurtenissen  - teksten of gedichten. Bij bijvoorbeeld dit thema: barmhartigheid leverde dat bij mij op: 
         iets met theologiestudenten die preek moesten houden over barmhartige samaritaan, verhaal bijbel, empathie, video ziekenhuis Cleveland empathy, mensen die ik meemaakte in het ziekenhuis vannochtend, dichtregel Huub Oosterhuis, psalm 139.

2. Schrijf wanneer je kunt, waar je kunt. Onderzoek heeft weliswaar uitgewezen dat we voor het schrijven van teksten het beste de middag uitkiezen. Hoewel dat natuurlijk sterk samenhangt met je dagindeling, denk ik dat het klopt. Maar geef jezelf 's ochtends al een undercover opdracht: houd het thema in je achterhoofd en zoek in alles wat je meemaakt de verbinding met dat wat je gaat schrijven. En omdat we onze aandacht niet straffeloos kunnen blijven verdelen, schrijf al je invallen op! Op het moment dat je gaat zitten staren naar je witte pagina, vult deze zich als bijna vanzelf met alle losse eindjes.

3. Denk: Pathos - Ethos - Logos (de zgn PEL-methode). Verwerk in alles wat je schrijft deze drie elementen: een dosis gevoel, een deel met een ethische onderlaag en een beetje feiten. Bijvoorbeeld: je schrijft een stukje voor een nieuwsbrief. Je belicht een aspect van je werk, laten we zeggen de palliatieve zorg. Verwerk in je stuk wat feiten (geen droge opsommingen: drie is meer dan genoeg). Laat je gevoel spreken door een waargebeurde ontmoeting weer te geven en jouw reactie hierin. Geef tenslotte ongezouten je mening, van de juiste ethische argumenten voorzien. In mijn artikel voor de nieuwsbrief van het Palliatief netwerk geef ik je een voorbeeld hiervan.

4. Praat hardop. Wat ze ook beweren, schrijven is niet hetzelfde als een goed gesprek. Het is geen dialoog, het is bij uitstek een monoloog die je moet zien te verpakken als interactieve tweespraak. Spreek jezelf dus af en toe tegen in je tekst, stel vragen die je probeert te beantwoorden. Speel af en toe advocaat van de duivel en probeer je eigen betoog onderuit te halen. Waar je natuurlijk zelf de reddende engel speelt.
beatrijs hofland tekstschrijver vluchtweg

You May Also Like

0 reacties